onsdag 3 september 2008

Didgeridoo

Jag var en gång på en kurs i konsten att blåsa i en didgeridoo. Det var i Adelaide, S.A. 2003 och mannen som höll i den menade att bara män fick använda instrumentet. Han skyllde det på medicinska skäl, att det var skadligt för kvinnor. Jag var inte helt övertygad av argumenten och av döma av reaktionerna i Australien efter en ny bok som lär tjejer hur man ska spela hade jag tydligen rätt i mina misstankar. Det är av traditionella skäl som det är ett instrument bara för män och enligt vissa aboriginer kan kvinnor bli infertila bara av att röra vid det. Ja, eller hur!

Det är fascinerande hur män i alla tider och på alla platser envisas med att exkludera kvinnor. Hur människor över huvud taget envisas med att exkludera andra. Det är uppenbarligen en djupt liggande mänsklig egenskap.

Boken borde förbjudas av religiösa skäl hävdar nu vissa. Hade det varit i Sverige hade de förmodligen sagt att de känt sig kränkta av boken. Men om man förbjuder den är det kränkande för kvinnor. Vem kostar det minst att kränka? Se där en ständig fråga i det multikulturella samhället.

Inga kommentarer: